Metsäjänis syö kakkaansa

Vieressäsi oleva haapa kaatui talvella 2023. Se oli onnenpotku monelle otukselle. Niiden ulottuville tippui ruokapöytä kuin taivaasta.

Kasvissyöjille ruokaa on talvella tarjolla vähemmän kuin kesällä ja se on huonompilaatuista. Haavan kuori sisältää runsaasti ravinteita ja olisi hyvää talviravintoa, mutta maanpinnan lähellä rungon kuori on rosoista jo kovaa eivätkä eläimet pysty syömään sitä. Ylempänä kuori on pehmeää, mutta sinne syöjät eivät ylety. Tilanne muuttuu, kun haapa kaatuu.

Tämän haavan kaatuessa runko jäi melko ylös maasta. Siinä näkyy pystysuoria jälkiä. Valkohäntäkauriit ovat kalunneet kuorta etuhampaillaan (yhtenä luultavasti juuri se, jonka sarvi oli edellisellä rastilla).

Latvus puolestaan tippui niin alas, että metsäjänikset ylettyvät siihen. Ne ovat kalunneet oksista kuoren melko tarkkaan, mutta samalla on pupujen vatsaan mennyt myös huonommin sulavaa ja ravinteita heikosti sisältävää puuta.

Metsäjänikseltä tulee kahdenlaista kakkaa. Suurin osa on kovia papanoita, jotka sisältävät huonosti sulavaa puusilppua. Ne se jättää siihen. Pupun kakatessa ensimmäiset papanat ovat pehmeitä ja sisältävät paljon kivennäisiä ja muita hyödyllisiä aineita. Ne se syö ja saa niistä ravinteet käyttöönsä.

Meistä tämä tuntuu kummalliselta, yököttävältäkin, mutta metsäjäniksille se on tärkeä osa talvesta selviytymistä.

Rukous:
Hyvä Jumala. Joskus jään märehtimään turhia asioita, jotka olisi parempi vain jättää. Toisaalta en aina ymmärrä, että jotkut elämässä vastaan tulevat kummalliset asiat voivatkin olla minulle hyväksi. Anna minulle metsäjäniksen taitoa ymmärtää outo hyvä ja olla märehtimättä turhia. Aamen
Scroll to Top